Cei mai mulți dintre noi știm foarte puțin despre cancer, până când nu ne confruntăm în mod direct cu acesta. Cum facem față acestui diagnostic, depinde de mulți factori, inclusiv de tipul nostru de personalitate, dar mai presus de toate depinde de calitatea de sprijinul social pe care îl vom avea în această perioadă dificilă.

Oboseala mentală și pierderea controlului corporal care vine împreună cu acest tip de diagnostic poate provoca un stres major. Adaptarea la tratament și la noul stil de viață pot copleși cu ușurință o persoană. Sentimentele de tristețe, incertitudine, chiar și vină sunt întâlnite frecvent atunci când trăim o astfel de experiență, iar acestea pot deveni dificil de controlat. În unele cazuri, negarea și disocierea ar putea fi, de asemenea, prezente.

        Adesea, odată cu începerea tratamentul adecvat, trăirile emoționale intense pot deveni mai puțin frecvente. Poate să apară un sentiment de stabilitate, chiar și cu efectele secundare care apar ca urmare a tratamentului. Frica de necunoscut poate începe să se diminueze și puteți deveni mai calm și sigur de ceea ce se întâmplă.

     Pentru a putea gestiona încărcătura afectivă care vine odată cu acest tip de diagnostic este bine să avem o rețea socială de suport la care putem apela atunci când avem nevoie. O astfel de rețea poate fi compusă din:

• Familie, apropiată sau extinsă

• Prieteni

• Un grup de suport

• Organizații specializate în oferirea de suport a persoanelor diagnosticate cu cancer.

       Împreună cu sprijinul fizic al asistenței medicale și al medicinei moderne, avem nevoie, de asemenea, de sprijin emoțional. Este important să ne angajăm în activități care ne pot aduce zâmbetul pe buze sau a sta tăcut alături de o persoană în care avem încredere astfel încât să știm că nu suntem singuri. Acestea ne pot ajuta să facem față sentimentelor de neliniște și tristețe care însoțește realitatea diagnosticului de cancer. În timp ce este important să ne permitem să experimentăm emoțiile noastre, o rețea socială de sprijin ne ajută să ne simțim mai stabili și, implicit, la crearea unor mecanisme de adaptare mai eficiente de a trăi cu noua realitate.

  

Contactează-ne

0748 579 771

E-mail

contact@pedhub.ro

Luni – Vineri: 13 – 21

Sâmbătă: 09 – 16

Str. Agricultori 117

Sector 3

București