Psiho-Oncologie
Ce este?
Cei mai mulți dintre noi știm foarte puțin despre cancer, până când nu ne confruntăm în mod direct cu acesta. Cum facem față acestui diagnostic, depinde de mulți factori, inclusiv de tipul nostru de personalitate, dar mai presus de toate depinde de calitatea de sprijinul social pe care îl vom avea în această perioadă dificilă.
Oboseala mentală și pierderea controlului corporal care vine împreună cu acest tip de diagnostic poate provoca un stres major. Adaptarea la tratament și la noul stil de viață pot copleși cu ușurință o persoană. Sentimentele de tristețe, incertitudine, chiar și vină sunt întâlnite frecvent atunci când trăim o astfel de experiență, iar acestea pot deveni dificil de controlat. În unele cazuri, negarea și disocierea ar putea fi, de asemenea, prezente.
Cu suportul unui psiholog cu formare în psiho-oncologie puteți găsi abilitățile necesare pentru o adaptare sănătoasă la acest nou capitol al vieții, unul care nu este lipsit de dificultate.
Când este necesară?
Cei mulți dintre noi apelăm la ședințe de consiliere psiho-oncologică atunci când ne confruntăm cu una din următoarele dificultăți:
- am nevoie de suport în gestionarea emoțiilor (teamă, îngrijorare, tristețe)
- am nevoie de suport în gestionarea problemelor practice (reîntoarcerea la muncă, îngrijirea copiilor, etc)
- vreau să-mi îmbunătățesc condiția de sănătate generală
- am dificultăți în gestionarea simptomelor fizice (oboseală, insomnie, etc.)
Care sunt pașii?
Înainte să ne întâlnim, vom avea o scurtă convorbire telefonică. Această conversație ne oferă o oportunitate de a discuta despre preocupările care vă aduc la noi, orice întrebări ați putea avea și programarea unei întâlniri în cadrul cabinetului.
Se transmit pe e-mail actele necesare colaborării. Pentru a economisi timp la prima noastră sesiune, vă rugăm să planificați să le citiți înaintea întâlnirii.
Ne întâlnim la cabinet pentru prima ședință.